Budimir Gavrić

SLABI PRINOSI

Budimir Gavrić

– Sebe smatram dobrim pčelarom ali su mi prinosi pali na samo 20 odsto proizvodnje kada su normalne vremenske okolnosti. Stalne padavine su praktično potpuno uništile proizvodnju meda. Svaku ispašu je pratila kiša i grad pa pčele jednostavno nisu imale dovoljno hrane. Doduše, u nekim dijelovima Semberije voće i bagrem su cvjetali ranije pa prinosi na tim područjima nisu drastično opali ali će, ipak, većina proizvođača pretrpjeti ogromne štete.

… Svi pčelari uglavnom pozitivno gledaju na podsticaje kao dokaz brige države o proizvođačima meda. Teško je očekivati da ćemo mi pčelari zbog katastrofalnog pada proizvodnje ove godine dobiti dodatnu pomoć, prvenstveno zbog teške situacije u osnovnim granama poljoprivrede poput ratarstva i voćarstva, gdje su zbog lošeg vremana  proizvođači takođe pretrjeli ogromne gubitke.

Budimir Gavrić, predsjednik Udruženja pčelara

“Semberija” iz Bijeljine

NISAM ZAPAMTILA LOŠIJU GODINU

Proizvodnja je ove godine zavisila od pčelara do pčelara, zavisno od njihovog umijeća i područja gdje im se nalaze košnice. Moj muž i ja imamo dovoljno meda i ove godine ali se i te kako osjeti smanjenje proizvodnje. Imamo 60 košnica i uobičajeno od svake dobijamo oko 25-30 kilograma. Najveći gubitak smo osjetili na bagremovom medu gdje smo do sada obično imali proizvodnju oko 1,3 tone, a ove godine tek nešto više od 400 kilorama. Od kako se bavim ovim poslom nisam zapamtila ovako lošu godinu za pčelarstvo. Kada bi barem podsticaji od države bili malo veći, mnogo bi nam značilo jer ovo što sada dobijamo nije dovoljno ni za prihranjivanje pčela. Kada je bespašni period u avgustu, mi svaku košnicu moramo da prihranjujemo šećerom što nas mnogo košta.

Dragica Lukić iz Velinog Sela

VULKANSKI PEPEO SA ISLANDA?!

Vjerujem da je na loš prinos meda ove godine značajno uticala i vulkanska erupcija na Islandu, odnosno oblak vulkanskog pepela koji je proljetos stigao i do naših krajeva.

Ja sam imao značajno manju proizvodnju u odnosu na prethodne godine ali svakako da su vremenske prilike sada mnogo teže nego ranije. Stalne padavine su prouzrokovale da trava raste kao luda što ne pogoduje ishrani pčela. Ne mogu sto od sto da tvrdim ali mislim da su proteklih mjeseci na našem području padale i kisele kiše, kao posljedica širenja vulkanskog pepela. Mi ljudi to nismo osjetili ali biljke i pčele svakako jesu. Na mom imanju voćke i, recimo, jorgovan su poslije nekih kiša na čudan način ostali bez cvijeta i lista.

Milan Mitrović, pčelar iz Bijeljine

(Iz “Semberskih novina”)