Za što više košnica

Savez udruženja pčelara Republike Srpske obratio se posebnim pismom gradonačelniku Banja Luke i načelnicima svih opština u Republici Srpskoj. Ovim pismom traži se kontinuirana podrška pčelarstvu.

Pismo prenosimo u cijelosti uz minimalne lektorske intervencije.

Za što više košnica

Poštovana gospodo,

Upravni odbor Saveza udruženja pčelara Republike Srpske na sjednici koja je održana u Sokocu 13. marta 2010. godine, na bazi velikog broja zahtjeva od strane predstavnika udruženja pčelara iz Republike Srpske, uvažavajući Program razvoja pčelarstva od 2007. do 2015. godine, odlučio je da Vam se obrati sa inicijativom za kontinuiranu podršku pčelarstvu.

Izvjestan broj opština na području Republike Srpske već je ovaj vid stimulisanja pčelarstva stavio u funkciju i pomaže registrovana udruženja pčelara, što svakako zaslužuje pažnju. U pojedinim opštinama donesena je odluka o podršci vlasnicima pčela koji imaju ispod 50 pčelinjih zajednica, s obzirom da oni nisu obuhvaćeni subvencijama od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Jer, po važećem Pravilniku Ministarstva subvencijama su obuhvaćeni pčelari koji imaju minimalno 50, a maksimalno 300 pčelinjih zajednica. Najvažnije od svega u ovoj oblasti jeste da imamo pčele i da budu raspoređene na što više mjesta u opštinama i Republici Srpskoj. Pošto pčele prilikom oprašivanja voća, povrća, žitarica… podižu i kvalitet i kvantitet plodova, u odnosu na oprašivanje vjetrom, iz tog razloga potrebno je stimulisati držanje pčela i kod malih pčelara. Pored direktnih koristi, efekata koje imamo od pčela: med, polen, vosak, propolis, mlječ, pčelinji otrov, rojevi i matice, od 20 do 40 puta veće su koristi u oprašivanju. Međutim, efekti koje pčelinji proizvodi imaju na ljudsko zdravlje ne mogu se procijeniti i oni su najvrijedniji pčelinji proizvod.

Savez udruženja pčelara Republike Srpske je u toku 2009. godine organizovao škole pčelarstva za pčelare profesionalce i pčelare početnike, ali samo u nekoliko opština Republike Srpske. Postoji veliko interesovanje udruženja pčelara za organizovanje ovakvih vidova obuke, za šta nam je potrebna Vaša podrška. Kako su posljednje godine bile posebno teške za pčelarstvo, to je razlog više za preduzimanje mjera koje bi sačuvale pčelinji fond i direktno pomogle pčelarima i njihovim domaćinstvima.

Očekujemo da će načelnici opština i gradonačelnik Banja Luke s pažnjom razmotriti ovo pismo i preduzeti mjere u smislu kontinuirane podrške pčelarstvu preko svojih poljoprivrednih i drugih službi u opštinskim administracijama.

S posebnim poštovanjem,

Predsjednik Saveza:

Radivoje Maksimović, dipl. inž. polj.